Hoogbegaafdheid

AC³ Coaching

Is mijn kind hoogbegaafd?

Wanneer is een kind hoogbegaafd?


Hoogbegaafde kinderen hebben een IQ van meer dan 130, maar zijn daarnaast ook creatief in hun denken en hebben veel doorzettingsvermogen. Ze maken grote denksprongen en leggen onverwachte verbanden. Ze zijn heel leergierig en hebben een voorkeur voor abstracte problemen. Hoogbegaafde kinderen kunnen goed zelfstandig werken en vinden dat fijn. Ze ontwikkelen spontaan zelf ideeën.


Hoogbegaafde kinderen en motivatie


Als je puber hoog intelligent of hoogbegaafd is, dan kan hij goed leren. Maar dat betekent niet dat je kind het altijd makkelijk heeft op school. Als de lesstof te eenvoudig is voor je kind, dan kan hij de motivatie verliezen. En dan heeft je kind het juist helemaal niet makkelijk in de klas.


Hoogbegaafde kinderen en klasgenoten


Soms heeft een hoogbegaafd kind maar weinig contact met klasgenoten. Misschien omdat je kind graag in zijn eentje denkt en werkt. Of omdat andere jongeren jouw kind niet goed begrijpen en zelfs buitensluiten. Het kan zijn dat je kind daarom minder goed gaat presteren dan hij eigenlijk kan. Gewoon omdat hij erbij wil horen en niet wil opvallen.


Hoe kun je je kind ondersteunen?


Denk je dat je puber hoogbegaafd is? Dan is het belangrijk om je kind emotioneel goed te ondersteunen. Vraag bijvoorbeeld hoe het met de opdrachten op school gaat en of je kind zich vaak verveelt. Vraag ook eens hoe het contact met klasgenoten gaat. Toon begrip en werk aan het zelfbeeld van je zoon of dochter, door aandacht te geven aan positief gedrag. Zo help je je kind om zich te verdedigen tegen het gevoel anders te zijn